Jajjemen.

Den förskräckliga TALGBOLLSDÖDEN vi har kunnat läsa om den senaste tiden (se t ex http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=470973 , http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=471383 ) är inte med nödvändighet riktigt så förskräcklig – så visst kan du mer förtroende vända dig till mina lugnande små nävar!

Att låta bli att hänga ut talgbollar skapar ett lagom evolutionärt tryck på de mesigaste fåglarna och brödankorna. Genom detta kan du försäkra dig om att så småningom (efter ett par år ungefär) endast få de starkare och sexigare fåglarna till ditt fönster. För att boosta effekten så rekommenderar jag att du istället lägger ut hårdsaltade solrosfrön.

Om man själv är en mes och absolut vill mata de små kräken så finns det naturligtvis bra alternativ. Du har säkert något i kylen redan. Härsket smör, gammal falukorv och bortglömda kokosbollar är utmärkt mat. Dessa varor kan också formas eller skäras i fina former, vilket gör dem betydligt mer attraktiva utseendemässigt.
En rejäl valross kan läggas på gräsmattan om man bor i hus, eller t ex hängas över närmaste rutschbana om man bor mittemot en lekplats. Späcket räcker garanterat hela vintern, och du kan kanske också få glädjas åt många fler fåglar – som korvmåsar och späckugglor – och helt andra djur, t ex isbjörnar.

Talgbollsdöden kan för övrigt drabba inte bara fåglar utan också hundar, se t ex http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=941599 – detta måste dock ses som enbart positivt för genpoolen alla hundarna badar i!

Tant Tittelut Talg