1 + 1 är av någon anledning inte alltid två. Sägs det. Jag vet inte vad som menas. Det finns dock exempel. Som inte kanske är så matematiskt belagda, men ändå.

Ett tvillingpar är i princip 1 + 1 = 2 individer. Enäggstvillingar är genetiskt 1 + 1 = 1 individ (nu frångår vi alla epigenetiska teorier). När man tittar på dem på avstånd är de i vilket fall förvirrande lika två personer. Kommer man nära 1 + 1 enäggstvillingar på dryga tre år så är de dock väldigt många fler. De utgör ungefär en halv dagisgrupp tillsammans. Eller en hel dagisgrupp för ADHD-drabbade barn.

Som människa bör man producera åtminstone två individer som avkomma för att vara säker på att man för vidare approximativt 100% av sina gener. Nu börjar det bli komplicerat. Har man uppfyllt sin kvot om man får enäggstvillilngar? De är ju två… Men… Hade lillasystern uppfyllt kvoten efter twinsen eller var hon tvungen att skaffa den lilla mymlan av rent genetiska skäl? Oavsett vilket så är hon färdig nu för egen del – om hon vill – och 1 + 1 tvillingindivider + 1 helt annan individ är definitivt inte 3 utan kanske… jaa. Sjubarnstillägg eller något kunde vara rimligt. Om man börjar jobba halvtid efter några månader in på mammaledigheten för att få lite lugn och ro så tyder det på något. Tror jag.

Nu kan vi komplicera det hela ytterligare genom att titta på genetisk avkomma för en berörd moster. 4 separata individer födda av helsyskon krävs det för att man i genomsnitt skall ha fixat sin evolutionära kvot och säkrat framtiden för sina gener. Har jag ny uppfyllt 50% eller 75% av detta? Hur många extra barn måste jag övertala systern att skaffa? Räcker det med ett? Eller skall jag fullständigt köra systern i bott genom att kräva ytterligare två? (Alternativt OM jag nu mot förmodan skulle bli tvungen att propagera mig själv – måste jag då skaffa ett helt barn eller räcker det med ett halvt?)

Som närstående till tvillingar så kan man VABBA. Det innebär att man som moster kan få ledigt för vård av sjuka barn och få försäkringskassepengar för det. Det krävs förstås att man är del av det svenska försäkringskassesystemet. Vilket berörda moster inte får vara för att hon inte har skattepliktig inkomst i Sverige. Hon är inte heller med i det Spanska försäkringskassesystemet för att hon inte har skattepliktig inkomst i Spanien heller. Nu har vi trasslat in oss i något som inte är beräkningar utan jobbig byråkrati. Så vi kanske lämnar det.