Jag är så glad att du frågade detta- en liten uppdatering till “Överlevnadstips för studenter” skrevs nämligen i höstas (2008). Varsågod:

Överlevnadstipsen som glömdes

En fantastiskt naiv rapport om studentekonomi har kommit från Nordea. Eller ja, studien är kanske bra gjord, men slutsatserna är osannolikt naiva.
Ju längre du studerar desto mer studielån får du. Studera därför inte för länge. De studenter som är mest nöjda med sin privatekonomi är de som får ekonomiskt stöd av sina föräldrar (28%). Fyra av tio har inte råd att gå till tandläkare eller hämta ut mediciner de behöver. Nordea föreslår omfördelning av prioriteringar (bli inte sjuk?). Av varje hundring så återstår i genomsnitt 7 kronor till sparande (jag antar att detta var en mycket viktig fråga för Nordea) – därför rekommenderar Nordea att man drar ner på sina rörliga kostnader (32 kronor), och ett inför ett LAGOM inslag av arbete vid sidan av studierna. Som naturvetare skulle man vilja ha ett råd om NÄR detta arbete bör utföras. Heltidsstudier för en kemist innebär i allmänhet schemalagda laborationer och föreläsningar 9-17. Därutöver skall man plugga och skriva rapporter. Mina beräkningar säger att detta troligen överskrider lagstadgad 40-timmarsvecka. Åh förlåt, studier är naturligtvis inte arbete – 80 timmars vecka borde naturligtvis vara rimligt för en student. Semester kan man vänta med tills man är färdig med studierna.

Nordea glömde flera bra råd i sin rapport. Jag vill därför lägga till några av de råd de borde ha gett (för att minska de rörliga kostnaderna).
Om du nödvändigtvis måste dricka alkohol, stjäl labbsprit och blanda med Överskottsbolagets blandsaft. Se till att du stjäl “green label” och inte “blue label” – den senare innehåller cancerframkallande ämnen.
Stjäl en lagom mängd toalettpapper varje dag innan du lämnar institutionen (så mycket du beräknar använda under ett halvt dygn). Glöm inte att ta med extra på fredagar.
Koka potatis med skal och ät rakt av, eventuellt med lite salt, det är nyttigare och mer mättande än nudlar. Om du inte är vegan så kan du investera i en tryckkokare – då kan du köpa hur gammalt kött som helst på ICA och tillaga. Ett visst problem kan uppstå om bakterier har orsakat stora mängder toxiner, så ta med extra toalettpapper från institutionen de dagar du tänkt laga köttfärs.
Tvål (flytande tvål kan tas från institutioen) kan användas till mycket; hårtvätt, tvätt av kläder (sängkläder kan tvättas ett par gånger per termin), diskmedel – och med en tillsats av blandsaft så kan du vispa ihop en fluffig efterrätt.
Borsta tänderna noggrannt och skölj med den tidigare stulna labbspriten (här är “blue label” ok). Har du långt hår kan du använda detta som tandtråd. På detta sätt kan du klara dig utan tandläkare under studietiden.
Till sist: Hälften av studenterna oroar sig för sin ekonomi (men inte så ofta) och hälften tror inte på en bättre framtid. Skärp er. Tänk positivt. Och glöm inte att spara.

Tant Träsk, Livsstilskonsult