VARNING FÖR EN HIMLA MASSA TEXT
jag ber om ursäkt för det

Jag är inte alls säker på att jag gillar grundläggande förändringar. Den här stan visar nya konstiga saker varje dag, men det är inte det jag menar. När de saker som liksom utgör det stabila i min värld här i den konstiga staden förändras – då blir jag verkligt nervös. Det är nu inte så många saker som är stabila. För att berätta vad som nu var obehagligt förändrat igår, och för att de fyra (bevisade) läsarna av denna blogg skall hajja varför det var obehagligt måste jag först göra en lång utläggning av hur min vanliga 30 min promenad till jobbet ter sig.

Exempel på SAKER SOM ÄR STABILA:

+ Hundskitens placering är något olika från dag till dag, men man vet att den är i närheten. Och vissa hörn är ALLTID vidriga (ett visst hörn vid Tirso de Molina borde märkas ut på turistkartor).

+ Om det gäller hela Spanien vet jag inte, men detta (=Madrid) är en polisstat. En dag med minimalt antal poliser ter sig såhär: Den första polisbilen jag ser under dagen passerar i allmänhet redan vid Tirso de Molina (i princip ett kvarter “hemifrån”). Under vägen nedför Atocha passeras jag av ytterligare några polisbilar och i allmänhet så är det något som kontrolleras längs med gatan. Utanför vad-det-nu-är-för-en offentlig byggnad så häckar minst en polisbil och två motorcyklar samt en sådär 5 poliser. När jag säger minst så menar jag MINST. Nere vid den kaotiska trafikplatsen mellan Paseo del Prado och Atocha station så är det i allmänhet ett par polisbilar samt två par (=4) poliser som inte hör till bilarna. Ungefär samma antal poliser på samma ställen gäller för hemgången, med några fler poliser i trafikkaoset vid Atocha. (Mer om poliserna nedan, se ***.)

+ Man kan rita en detaljerad karta över var “mina” uteliggare och tiggare sitter, och de tider de i allmänhet är aktiva.

TORSDAGENS 3 MEST SKRÄMMANDE FÖRÄNDRINGAR:

skrämmande förändring 1 — Jag såg fyra hundägare med svarta påsar.

skrämmande förändring 2 — Det var inte fler poliser än en fredag i Göteborg. På vägen hem passerade en “snäll” (se som sagt mer om poliser nedan) polisbil alldeles utanför RJBs grindar. Sedan såg jag INTE EN ENDA polis förrän jag svängde in på min gata. Inte en enda på 30 minuter. Detta är riktigt obehagligt.Och med tanke på de approximativt 100.000 människor som hade samlats en bit ifrån min port (jag antar att det också kräver en förklaring, jag får väl återkomma till det) så känns en polisbil med två poliser lite i underkant.
polisbil nr 1 polisbil nr 2 (ja jag VET att den är uppåner – jag bara vill visa hur diskret jag tog bilden…)
några av människorna utanför min port torsdag

skrämmande förändring 3 — Två av “mina” tiggare i övre delen av Atocha hade bytt sida av gatan. Mannen på framsidan av McDöd hade lämnat sin plats på morgonen, och på eftermiddagen hade han nya glasögon… Mannen som nästan alltid ligger och sover i sin sovsäck utanför RJB ( åtminstone till lunchtid) och på kvällen sitter och röker på sin sovsäck – var fullständigt försvunnen, inte ett spår! Vidare hade en helt ny uteliggare byggt en hel katedral av papplådor i ingången till cykelaffären (jag antar att den är stängd för påsk). Och mannen som bor på baksidan av McDöd har börjat läsa amerikansk science fiction.
papp-katedral

*** EN VISS UTLÄGGNING OM TYPER AV POLISER OCH FORDON
Polisbilarna och poliserna kommer i olika former; Till motorcyklarna hör i allmänhet neongula poliser, medan de poliser som liksom bara går omkring kan vara blå eller neongula. Det finns bilar som är liksom snällare personbilar i vitt och rött och blått. Tillhörande poliser är i allmänhet blåklädda. Sedan har vi de i princip helt mörkblå bilarna. Vidare har vi de de mer aggressiva bilarna med neongult på. Tillhörande poliser verkar kunna komma i lite olika färger. Sedan har vi åtminstone tre olika skåpbilsmodeller, varav den snällaste är nästan helt vit. Och sedan har vi de brutala småbussarna som jag skulle tro är terrorist-semi-säkrade. Till dessa hör svarta poliser med ansiktsskydd och brutala vapen. Roligast är de poliser som vaktar olika ministerier – de har någon slags svart demolerad toalettsits på huvudet.